Městské hospodářství Vodňany, spol. s r.o.,  již letá hospodaří  na rybnících v okolí našeho města. V současnosti je to 19 rybníků o celkové rozloze 205 ha. Hlavní produkovanou rybou je již tradičně kapr v násadové či tržní velikosti. Doplňkovými rybami v našem chovu jsou obvyklé druhy jako lín, amur, štika, candát a sumec. Celková produkce ryb se ročně pohybuje kolem 120 tun.

Námi produkované ryby je možné zakoupit na sádkách. Jejich nabídka se sezónně mění. 

Prodej ryb na sádkách

Každý pátek 8:00 - 14:00
Polední přestávka 11:00 - 11:30

Ceník ryb - aktuální nabídka 

DruhCena Kč/kg včetně DPH
Kapr80
Igelitová taška10

 

Současnost vodňanských rybníků

Městské hospodářství Vodňany, spol. s r.o., již letá hospodaří  na rybnících v okolí našeho města. V současnosti je to 19 rybníků o celkové rozloze 205 ha. Zkontrolovat všechna tato vodní díla  zabere mnohdy více než jeden den a správce najede během obhlídky desítky kilometrů. Hlavní produkovanou rybou je již tradičně kapr v násadové či tržní velikosti. Doplňkovými rybami v našem chovu jsou obvyklé druhy jako lín, amur, štika, candát a sumec. Najde se tam ale také okoun, plotice či cejn. Celková produkce ryb se ročně pohybuje kolem 120 tun. Většina naší produkce tržních ryb směřuje do zahraničí. Navzdory technickému pokroku ve všech odvětvích, práce rybáře je stále fyzicky náročná a neobejde se bez silných rukou. Nepostradatelnou roli hraje řada místních brigádníků, bez kterých by výlov žádného rybníka nebyl myslitelný. Rybářův rok začíná zimní údržbou rybníků, prořezávkami hrází a pečlivými kontrolami komorových rybníků, kde ryby přes zimu „spí“. S jarem začínají výlovy plůdkových a násadových rybníků. Buď pro vlastní potřeby nebo na prodej násadového materiálu jiným firmám, spolkům či pro zarybnění některého návesního rybníka. V tomto jarním období samozřejmě  také dodáváme rybu na velikonoční stůl. Jakmile se voda trochu oteplí, začneme s přikrmováním ryb, většinou obilovinami. Pak následuje příprava vybraných rybníků pro vysazení nové generace ryb, takzvaného váčkového plůdku. Stále významnějšími z hospodářského hlediska se stávají letní odlovy. Jsme tedy schopni prodávat ryby od jara do konce roku. Léto uteče jako voda a přichází tradiční období podzimních výlovů. Zde už se jedná o tržní ryby určené na vánoční stůl. Ty si ale ještě chvíli počkají na sádkách, aby se trochu po sezoně v rybníce vyčistily a omezily tukové zásoby. „Co by to bylo za Vánoce bez našeho vodňanského kapra“, tato věta nám zní jako ozvěna v uších, když 23. prosince zavíráme prodejní okno na sádkách. Rok nám proteče mezi prsty a jede vše zase nanovo. 

Naše vodňanské rybníky mají své specifikum v poloze a názvech. Vychází to z podstaty historického vývoje našeho města jako např. rybníky Malá a Velká Podvinice. Tím pomyslným propojením historie a současnosti obhospodařování našich městských rybníků jsme právě my rybáři. Takzvaná fishparta, která je tvořena stále místními chlapy. Zachovávající tradice i zkušenosti, jenž předávají novým nastupujícím generacím. 

 

 

Aktuální informace

Dokumenty

Název Soubor Typ Velikost Popis
Názevseznam-rybniku Souborseznam-rybniku.pdf TypPDF Velikost45.77 kB PopisSeznam obhospodařovaných rybníků

Kontakty

Ing. Miloslav Vaněček
Vedoucí střediska
Ing. Miloslav Vaněček
Zdeněk Slavík
Sádecký
Zdeněk Slavík